Närmast på G.

Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska Förening

MÖTEN

Just nu sommaruppehåll.

Nästa ordinarie styrelsesammaträde blir måndagen den 27 augusti.

 

VARVSFORUM

Nästa års Varvsforum arrangeras av vår förening här i Uddevalla den 21-22 april 2018.

 

VARVSFORUM 2018 I UDDEVALLA 21-22 APRIL

Varvsforum är ett nätverk av varvshistoriska föreningar med Statens Sjöhistoriska Museer som huvudman. Sådana föreningar finns på de flesta orter där det tidigare funnits skeppsvarv, tex Stockholm, Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Sölvesborg, Malmö, Landskrona, Göteborg, Lödöse och – förstås – Uddevalla. Varje år hålls evenemanget ”Varvsforum” där arrangörsföreningen/värd-orten alterneras, och dit samtliga föreningar bjuds in.

Varvsforum 2018 kommer att hållas i Uddevalla precis som beskrevs i medlemsinformationen i augusti förra året. Det är både glädjande och utmanande att vi får uppdraget av Nätverket Svenska Varv att arrangera årets Varvsforum.

För detta ändamål skapade UVIhf en arbetsgrupp, som av enkla skäl kallar sig ”Varvsforum” och består av Janne Dahl, Bo Larsson, Vambola Kallaste, Stefan Brännwik och Lilibeth Gustavsson.

Några ur gruppen fick uppgiften att åka ner till Göteborg i november och presentera ett programförslag för Nätverket Svenska Varv. Förslaget fick tummen upp och gruppen fick dessutom en hel del tips och goda råd. Lite praktiska bestyr återstår för gruppen men det mesta är nu i hamn.

Vad händer då denna spännande helg i april? Hörsalen på museet är bokad lördagen den 21 april från kl 12.30 och under eftermiddagen får vi förutom invigning och välkomsthälsningar lyssna till

•kommunalrådet Ingemar Samuelsson om Uddevallas utveckling efter den på många sätt katastrofala varvsnedläggningen

•skeppsredare Dag Engström om ”Från gaffelsegel till naturgas”

•tekn dir Stig Bystedt om ”Fartygsutveckling i dåtid och nutid”

•civ.ing Bo Callenberg om ”Batterigeneratorer”

•ing. Jan Johansson om ”Sjösättning enligt Marstrandsmetoden”

Moderator under eftermiddagen är Janne Dahl. Vår egen förening kommer att presenteras av Vambola Kallaste och om någon/några av våra böcker berättar Stefan Brännwik.

Eftermiddagens aktiviteter är gratis så missa inte det här tillfället att lyssna på duktiga före-dragshållare med intressanta ämnen. Du har också möjlighet att träffa gamla bekanta både från vår egen förening och från andra varvsföreningar runt om i Sverige. Med många deltagare från vår sida visar vi att vår förening är aktiv och att vi gärna vill berätta vår varvshistoria. Med tanke på att vi måste förbeställa kaffe och smörgås vill vi dock ha en anmälan från dig, se nedan.

Lördag kväll kl 19 äter vi tillsammans med forumdeltagarna på Saluhallen/Café Knape. Det blir välkomstdrink, tre-rätters supé med förnäma råvaror från Saluhallen. Kaffe och dricka ingår. Kostnaden är 425 kr och betalas av var och en (det gäller alla våra forumdeltagare!).

Du är välkommen att delta men tyvärr är antalet platser begränsade så här gäller ”först till kvarn…”.

Söndagen den 22 april bjuds deltagarna på en båttur ut mot gamla varvsområdet. Janne Dahl och Vambola Kallaste berättar om Uddevallavarvet, båtarna och arbetet. Båten stannar senare till vid Gustavsberg där Gunnar Klasson guidar oss på den gamla badorten. Båten går från kajen vid gamla badhuset kl 10 och är tillbaka vid kaj kl 13. Därmed avslutas Varvsforum 2018. Båtresa och fika är gratis och du är välkommen att anmäla dig men även här är antalet platser begränsat.

Välkommen att anmäla dig till vårens stora evenemang Varvsforum 2018!

Anmälan om deltagande gör du enklast genom att maila till gustavsson.lilibeth@gmail.com

I din anmälan ska tydligt framgå vilken/vilka aktiviteter du vill delta i dvs:

•lördag eftermiddag på museet

•lördag kväll på Saluhallen/Kafé Knape

•söndag förmiddag på båtturen

Till aktiviteterna på lördag kväll och söndag förmiddag är antalet platser som sagt begränsat. Snabb anmälan ger störst chans att komma med! I början på april vet vi hur många som kommer utifrån och efter det kan vi fördela de platser som återstår.

Vi uppskattar om anmälan görs per mail till ovanstående mejl-adress. Har du absolut ingen möjlighet att mejla så ring Lilibeth Gustavsson på tel 070/539 64 78.

 

EN LÄNK finns här till det fullständiga programmet under Varvsforums båda dagar.

 

V.g. notera att deltagande i VARVSFORUM endast gäller

våra föreningsmedlemmar.

 

 

 

Närmast "på gång"

 

 

 

Copyright © Uddevalla Varvs- & Industrihistoriska Förening All Rights Reserved